Lactància i Salut Mental Perinatal.

07.10.2018

Tenim avui al NEP a les convidades següents: Maribel Matilla Mont, dona, mare i assessora del grup AREOLA Prat. Rosa Sorribes, dona, mare, col·laboradora de l'Associació Areola a Gavà i creadora de l'espai web Crianza Natural. Ana Sánchez, dona, mare, participant del grup de LM de l'Associació Areola del Prat de Llobregat i a Susana Esteban, dona, mare lactant i emprenedora.

I a la Myriam Félez, col·laboradora habitual del programa des de Saragossa.


Han passat molts anys des que al 1946, en el famós llibre del Dr. Spock, un metge, digués per primer cop de manera massiva a les dones:

                     "Confia en tu mateixa. Saps més del que creus"

Aquest llibre, èxit en vendes, trencava amb el que les dones rebien dels anomenats "experts" en el mon pediàtric de la època que eren coses com la norma de donar el pit cada dues o tres hores, i un pit per cop, o no agafar als nadons en braços quan ploraven, per què s'acostumarien... 

D'informació n'hem rebut molta, de molt errònia i confusa tot sovint i de molt diversa...

Ara mateix, la OMS recomana la lactància materna en exclusiva durant els sis primers mesos de vida, la introducció d'aliments adients per a la edat i segurs a partir de llavors i el manteniment de la lactància materna fins els dos anys o més.

Les recomanacions que donen tant la OMS com UNICEF per afavorir una bona LM son:

  • que la lactància s'iniciï en la primera hora de vida;

  • que el nadó lactant només rebi llet materna, sense cap altre aliment ni beguda, ni tan sols aigua. Ni en els països més càlids;

  • Que la lactancia es faci a demanda, és a dir, amb la freqüència que vulgui el nadó, tant de dia com de nit;

  • Que no s'usin biberons, tetines ni xumets.


Dels últims trenta anys ençà, a més, diversos estudis d'arreu del mon han posat en evidència, la relació entre la lactància materna i un bon desenvolupament de la nostra salut mental, tant de la mare, com del nadó. 

El contacte pell amb pell, la vinculació i els estats neuro-hormonals que viuen els nadons gràcies a la lactància materna s'han demostrat estretament vinculats a un òptim desenvolupament tant cognitiu com emocional per a tota la vida. 

Diversos estudis longitudinals fets durant més de vint i fins i tot trenta anys, en grups familiars de 4000 a 6000 famílies, han relacionat directament la lactància materna, (...) en el cas de les mares, amb una millora substancial en processos depressius tant previs com a posteriors a l'embaràs, així com també en contextos previs de violència o abús infantil. La secreció d'hormones com la ansiolítica prolactina o l'anomenada hormona de l'amor, l'oxitocina, afavoreixen el procés de vinculació mare-nadó i tenen una relació directa amb el desenvolupament en l'etapa adulta de la resiliència i l'empatia.

Des del NEP, volem fer una crida a la reflexió i a l'escolta activa, tant de les diferents fonts d'informació que ens arriben de fora, com de les que rebem de dintre de cadascuna de nosaltres. I... de la mateixa manera que aquí, a la tribu dels NEP ens agrada sobre tot reunir-nos per a sentir que no estem sols i soles i que això de cuidar la salut mental ens pertoca a tots i a totes. 

Al Prat i arreu podem trobar grups de dones que es reuneixen també amb la voluntat de fer grup i tribu al voltant del tema de la lactància materna.

També des del NEP volem expressar, que, en el nostre parer, tant si escollim donar el pit com si escollim no fer-ho, el que realment tothom perseguim és la certesa que ens estem cuidant prou bé, tant a nosaltres com al nadó que acompanyem quan acabem de parir. I per afavorir-ho, apostem per generar espais per a compartir informació i experiències, com el que avui us oferim.

Programa emès els diumenges a les 19h a El Prat Ràdio, 91.6 FM
Projecte nascut el 2018 gràcies a la taula de Salut Mental Comunitària dinamitzada pel departament d'Acció Social del Prat de Llobregat 
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar