Treballes en una empresa emocionalment saludable?

19.11.2018

En Joan Pinyol, de la Fundació Salut i Persona, ens ha acompanyat a comprendre la importància de reduïr els riscos psicosocials en l'àmbi laboral i ens ha explicat com la seva organització en té cura.

I  les conversàvies, l'Helios Quintas, en Joan Sánchez, la Myriam Félez i dues persones de l'administració pública del Prat de Llobregat, hem reflexionat sobre l'estat actual de les condicions psicosocials del treball i de com ens poden afectar i ens afecten, la salut mental.


L'agència de Salut Pública, del Consorci Sanitari de Barcelona diu:

No tenir feina és causa de mala salut, però tenir una feina de mala qualitat també ho és. 

El treball és font de recursos econòmics, estatus social, autoestima, oportunitat per desenvolupar les pròpies habilitats i prendre decisions, així com de suport social. Però aquests beneficis només els aporten les feines de qualitat que protegeixen la salut de les persones, faciliten i reforcen les eleccions saludables, asseguren un tracte respectuós i just i faciliten l'equilibri amb la vida personal tant dels homes com de les dones.

La Unitat de Salut Laboral de Barcelona parla dels riscos psicosocials del treball i una classificació que en fa, els explica en tres grans grups.

1.- Exigències control-suport. 

Exigències psicològiques, podem parlar de:

  • Quantitat de feina
  • Pressió de temps
  • Interrupcions
  • També per nivelld de Control, que afecten
  • L'Autonomia
  • La Influència
  • El Desenvolupament d'habilitats
  • O degudes al Suport Social
  • De companys i superiors
  • Operatiu i emocional
  • Per la presencia d'una situació extrema de manca de suport social, com serien les conductes hostils: assetjament psicològic o mobbing, maltractament de la direcció, conflicte, agressions esporàdiques. 

2.- L'Assetjament psicològic: Comportament hostil i no ètic dirigit de manera sistemàtica per un o més individus, fonamentalment cap a una persona a la què s'empeny a una situació d'impotència i indefensió en la què se la manté per la persistència de les activitats d'assetjament (H. Leymann).

El maltractament direcció: conductes hostils a tot el personal, estil tirànic d'un comandament. Es pot donar,

  • Contra la reputació o la dignitat de la persona.
  • Contra l'exercici del treball.
  • D'aïllament i rebuig de la comunicació.
  • Violència verbal, física o sexual.

3.- l'Esforç i la Compensació

- El Nivell d'esforç

- Les Compensacions referides a: 

L'estima (respecte, suport adecuat, tracte just); un salari adequat als esforços; control d'estatus; manda de perspectives de promoció; canvis no desitjats, inseguretat laboral, inconsistència d'estatus.

Desgraciadament encara ens trobem entorns laborals en els que veiem que hi ha situacions com

Canvis bruscos d'horaris de treball, Canvis de lloc de treball i d'ubicació de forma abrupta, canvis de funcions i tasques, tasques amb un nivel d'esforç desmesurat, torns llargs, salaris precaris, comunicación violenta o conductes hostils,...

I ara sabem, no només per lógica sentit comú, que aquests entorns afecten directament la nostra salut mental, portant-nos, en certes durades, a patir transtorns d'estrés, depressió, angoixa, desorganització vital, social i familiar, i altres malalties més enllà de l'espectre mental, ja que la ment i el cos, son contenidors i reflecteixen ambdós un mateix estat de la persona.


Txell Costa, una periodista catalana especialitzada en màrketing i negocis, conferenciant internacional, mentora empresarial i docent universitària, va publicar l'any 2015 el llibre "Working Happy, Tot el que et cal per crear la millor empresa del món: La Teva".

En una entrevista feta al diari la Vanguardia diu "No pido currículum a mis empleados, les contrato por ser buena gente".

Jornades amb horaris flexibes, oficines amables, empoderament, lideratge, potenciació de talents.

Sobre el perfil del treballador la Txell diu: "El trabajador tiene que ser muy proactivo y tener mucha iniciativa. Todos los empleados conocen los objetivos y saben cuánto cobra todo el mundo."

I sobre els salaris... "Yo cobro como mis empleados, a pesar de la responsabilidad que tengo y ellos saben que si no hubiera dinero, saldría de mi bolsillo. No creo que la autoridad venga de un sueldo ni de un despacho."

També ens diu que per a ella és básica la higiene mental i la coherencia. 

"Yo quiero un dinero feliz y un trabajo feliz. Cuando la gente consiga esto, tendremos una sociedad mucho más sana."

Al NEP ens agrada construir amb la col·laboració de tantes realitats, experiències i sabieses com sigui possible, així que, si us ve de gust que investiguem sobre algun tema en concret, fer una proposta, aportar la vostra experiència o expressar allò que creieu que pot ajudar algú altre, us convidem a fer-ho a: alpratninguesperfecte@gmail.com. Gracies! 


Programa emès els diumenges a les 19h a El Prat Ràdio, 91.6 FM
Projecte nascut el 2018 gràcies a la taula de Salut Mental Comunitària dinamitzada pel departament d'Acció Social del Prat de Llobregat 
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar