Dones, Feminisme i Salut Mental.

31.03.2019

Les nostres convidades d'avui: L' Anna Martín Cuello, regidora d'Igualtat, Solidaritat i cooperació del Prat, i amant de la música; Meritxell, pratenca, segona a la candidatura a les llistes de l'Ajuntament, la secretaria de la Dona del grup d'Esquerra Republicana i amant de la família; Iluminada, amant de cuinar pel seu net i de cantar i ballar i la Nicolasa, amant de la família i de gaudir amb els fills i els néts, ambdues del col·lectiu Dones Sàvies de Sant Cosme.  

 • Un 57% de las mujeres españolas ha tenido que renunciar a algunos trabajos porque eran incompatibles con su maternidad, y un 53% afirma que ser madre le ha impedido crecer profesionalmente. Agencia EFE, 5/03/2019

 • Fins l'any 1998 no es va descobrir el tamany real del clítoris.

 • Ja són 18 les dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles durant aquest 2019: és una mitjana d'una víctima mortal cada setmana de l'any fins ara. La més jove era una noia menor, de 17 anys, de Reus. L'any passat la xifra de feminicidis va arribar fins a les 99 víctimes mortals. A més, segons el portal Feminicidio.net -que porta el recompte de tots els casos de violència masclista a Espanya-, des del 2010 més de 1.000 dones han mort assassinades, (en concret 2006 a data d'avui) pel simple fet de ser-ho, al conjunt de l'Estat. D'aquestes, 181 van morir a Catalunya.

 • Tipus de feminicidis: Dones mortes a mans de parelles, exparelles, o relacions esporàdiques, nenes a mans dels seus pares, dones trans assassinades per homes transfòbics, dones d'ètnies diverses assassinades per homes racistes, nenes mortes per mutilació genital femenina.

 • De les 99 dones assassinades l'any passat arreu de l'estat, 26 eren dones migrades.

 • A Catalunya, al 2017 es van denunciar 757 agressions sexuals, dues violacions diàries. Només entre el 7% i el 10% dels delictes sexuals arriben a la policia.

 • Les dones dediquen 4 hores diàries a la llar i a la cura de la família. Els homes la meitat.

 • Catalunya és la comunitat autònoma que més ordres de protecció rebutja, fins al 70%

 • "No es violencia de género, es violencia doméstica"

 • "Las leyes de género discriminan al hombre"

Dades extretes de l'associació ObertaMent

 • L'estudi de percepció de l'estigma de Catalunya detecta percentatges més elevats d'experiència de discriminació en el cas de les dones: tracte injust, burles i insults, sobreprotecció i intromissió són algunes de les discriminacions a les que les dades revelen diferències significatives que agreujen l'estigma que pateixen les dones que han passat o passen per un problema de salut mental. El fenòmen de l'ocultació del fet de tenir un trastorn de salut mental també es dóna en més mesura en dones que en els homes.

 • El 32,2 % de les dones ha patit un tracte injust en alguna ocasió a l'hospital, davant d'un 20,7 % els homes. I el 33 % de les dones en el centre d'atenció primària davant d'un 15,9 % els homes.

 • A la feina, els percentatges de persones amb trastorn mental que decideixen ocultar-ho a l'entrevista de feina o als seus caps és molt més alt (uns 15 punts més) en les dones que en els homes. A més, a les entrevistes, un 26,7% de les dones afirmen haver experimentat un tracte injust pel fet de passar per un problema de salut mental. Més d'un 12% de diferència respecte els homes.

 • D'altra banda, dins de l'àmbit laboral, a les dones amb trastorn mental se'ns pressuposa més inestabilitat que als homes, això es tradueix en menys oportunitats per accedir al mercat laboral.

Dades de l'informa ESTUDES sobre consum de drogues en la franja de l'educació secundària editat al maig del 2018 diu:

L'extensió del consum de drogues entre els estudiants de 14 a 18 anys va variar segons el sexe. En aquesta enquesta, les noies van consumir més freqüentment tabac i alcohol, excepte en el cas del consum diari o gairebé diari d'alcohol -1,9% nois i 1,1% noies;. els nois, més freqüentment totes les drogues il·legals. El consum d'hipnosedants, com ha passat en enquestes anteriors, va ser molt més freqüent en les noies.


Programa emès els diumenges a les 19h a El Prat Ràdio, 91.6 FM
Projecte nascut el 2018 gràcies a la taula de Salut Mental Comunitària dinamitzada pel departament d'Acció Social del Prat de Llobregat 
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar