Maternitat i diagnòstics greus en salut mental.

19.11.2018

Susana Andrés Perpiñá, Psicòloga clínica de la unitat de salut mental perinatal i del servei de psiquiatria i psicologia infantil i juvenil, de l'Hospital Clínic de Barcelona, ens parlarà del nou Servei de Salut Perinatal per a dones mare en situacions de fragilitat i diagnòstic greu en salut mental.

I a les Conversàvies, tindrem a la Myriam Félez, l'Anna Vinyas (terapeuta gestàltica), a la Mary mare diagnosticada en salut mental, la seva parella, en Tomàs i la seva filla, la Gala, compartiran amb nosaltres la seva experiència durant l'embaràs, part i postpart.


Dades de la Sociedad Marcé Española de Salud Mental Perinatal a octubre del 2018:

- La salut mental de les mares és clau per al desenvolupament i el creixement dels fills.

- El 25% de les embarassades experimenta algun tipus de malestar psíquic significatiu.

- L'estrès y les malalties mentals maternes poden afectar directamente al fetus i al neonat amb un impacte significatiu sobre el seu desenvolupament físic, cognitiu i emocional, i que poden perdurar en el temps.

- Una de cada 7 dones que son mares per primer cop experimentaran algun trastorn ansiós o de l'estat d'ànim durant l'embaràs o el postpart. Ens referim a la depressió perinatal, el trastorn obsessiu compulsiu, la bipolaritat i/o la psicosi postpart. I un 25% acaben en un abortament espontani o en una mort fetal en el que a més a més del dol, es poden succeir episodis depressius, un dol complicat o símptomes d'estrès post-traumàtic. També tenir un nadó prematur o ingressat a la UCI Neonatal influeix a la salut mental materna.

- El suïcidi és una de les principals causes de mort materna durant el primer any després del part.

- L'estigma social identifica la malaltia mental en aquest període com ser una "mala mare". Així doncs, no només l'entorn de la dona mare esdevé poc acollidor, sino que ella mateixa, s'autojutja i s'estigmatitza a ella mateixa.

Segons dades de la mateixa font amb data de finals del 2016, ens alertaven que...

L'any següent, parlem del 2017, es calculava que hi hauria 40000 mares espanyoles amb depressió post part i 400 amb psicosi postpart. Deien que 1 de cada 1000 mares patirien una psicosi puerperal que requeriria ingrés hospitalari i apuntaven que amb les mares amb bipolaritat prèvia el risc augmentava fins al 50%.

Per a donar consciència sobre la necessitat d'una actuació i un desplegament i creació de recursos, tant a nivell comunitari i de l'administració pública, com social i familiar s'han endegat diverses propostes. 

Una d'elles és la proposta de fixar un dia al nostre calendari en el que s'ens convida a la reflexió sobre tot plegat.

El dia proposat ha estat PRIMER DIMECRES DE MAIG, DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL MATERNA


Programa emès els diumenges a les 19h a El Prat Ràdio, 91.6 FM
Projecte nascut el 2018 gràcies a la taula de Salut Mental Comunitària dinamitzada pel departament d'Acció Social del Prat de Llobregat 
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar